Print Friendly, PDF & Email
paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla paine de casa reteta simpla

Cum frigul de -8 °C / -15 °C nu il imbie pe Alex la iesit din casa, astazi „a pus-o” de prima lui paine de casa :) A iesit excelenta!

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 10 g de drojdie uscata
  • 2 lingurite cu sare
  • 2 lingurite cu zahar
  • 50 ml de ulei (de masline, daca va place gustul, dar nu e musai)
  • 650 ml de apa calduta

Mod de preparare

Faina se cerne de 2 ori inainte de folosire, astfel eliminandu-se corpurile straine, dar se si aeriseste. Se pune faina intr-un lighean, se amesteca impreuna cu drojdia uscata si zaharul.

Se adauga apa calduta si sarea si se amesteca pana cand se omogenizeaza coca cu toata apa. Daca mai este nevoie se mai pot adauga 1-2 linguri de apa sau faina, in functie de cat mai cere aluatul.

Apoi se framanta. Se ung mainile si vasul cu ulei si se framanta. Dupa 5 minute de framantat, incepeti sa trantiti aluatul de 10-20 de ori. Puneti ligheanul jos si lasati aluatul sa cada in lighean. Acest trantit are rolul de a imprastia aerul in mod uniform in aluat. Daca se lipeste de mana acum, adaugati o lingura de faina si framantati inca 5 minute. Mai trantiti aluatul de 10-20 de ori. Apoi framantati 2-3 minute, dati forma aluatului si lasati-l la dospit.

Aprindeti cuptorul pentru 5 minute, apoi stingeti-l, astfel incat sa fie caldut inauntru. Se baga vasul cu aluat in cuptor si se inchide usa. Adtfel veti avea un dospitor excelent! Nu uitati sa stingeti cuptorul si verificati aluatul dupa 30 min!

Dupa 30 de minute, se scoate aluatul pe planseta sau pe masa pudrata cu faina sau unsa cu ulei, in functie de cum va place. Eu fac foarte bine daca ung masa si mainile cu ulei. Se imparte aluatul in cate paini doriti. Se pot face paini implatite in 2-3-4-5, asa cum dorinta si aveti imaginatie :) Se pun apoi in tava la dospit si se pot cresta deasupra sau nu, dupa dorinta.

Dupa 20 de minute de dospit in tavi, painile se ung cu ou batut (amestecat sau nu cu putina apa), sau doar cu apa. Optional, se pot presara deasupra seminte, sare sau se lasa simpla si se baga la cuptor.

La inceput, este bine sa fie focul mic, pentru 10 minute, cam 160 de grade (la minimum, la cuptoarele clasice). In felul acesta painea va creste frumos, fara crapaturi. Dupa 10 minute, se mareste temperatura cuptorului, la 180-200 de grade (cam un sfert de rotire la cuptoarele clasice) si sa lasa asa pana la final. Depinde foarte mult de cum coace cuptorul vostru, acestea sunt indicatii generale, pentru ca fiecare cuptor are felul lui de a coace, iar voi stiti cel mai bine asta ;)

Se verifica painea dupa 40-60 de minute (la mine, spre exemplu, a trebuit sa las painea in cuptor pret de 70 de minute). Spre final se face proba cu scobitoarea: daca scobitoarea iese curata, painea este coapta si poate fi scoasa din cuptor.

La final este bine ca painea sa fie scoasa din tavi si sa se lase la racit pe un gratar/servet de bucatarie.

 

RECOMANDAREA BUNICII: APARATUL PENTRU CLATITE DE LA RUSSELL HOBBS

 

RECOMANDAREA BUNICII: PRODUSELE Kfea