Print Friendly, PDF & Email
placinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafideplacinta cu iaurt si stafide

Placinta cu iaurt si stafide este foarte gustoasa si cred ca este printre cele mai reusite pe care le-am facut in ultimul timp. Contine ingrediente simple si este usor de preparat, desi este destul de migaloasa cand vine vorba de aranjatul foilor in tava. La gust este precum placinta cu branza dulce si stafide, parca o idee mai dulce, dar la fel de buna!

Ingrediente

  • 900 g iaurt (10% grasime)
  • un pachet (500 g) de foi de placinta
  • 200 g zahar
  • 150 g stafide
  • 80 g unt
  • 70 ml ulei
  • 30 g gris
  • 8 oua
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 1/2 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare

Lasati foile de placinta sa se decongeleze, puneti toate stafidele in apa calduta, pentru a se umfla, iar in acest timp preparati crema de iaurt.

Intr-un bol mare punem ouale, zaharul, extractul de vanilie si sarea. Se amesteca foarte bine totul. Apoi adaugam coaja rasa de la o lamaie, iaurtul (care este la temperatura camerei) si grisul, care va lega intreaga compozitie. Le incorporam si pe ele, iar crema de iaurt este astfel gata.

Punem uleiul, impreuna cu untul topit si racit, intr-un bol mic. Vom folosi acest amestec la ungerea foilor de placinta.

Inainte de a asambla placinta vom avea grija sa taiem foile la dimensiunea tavii folosite (poate fi oride fel de tava: antiaderenta, de tabla si emailata sau un vas de sticla termorezistenta). Apoi vom imparti foile in 3 grupuri, fiindca vom avea nevoie de 3 straturi pentru placinta cu iaurt si stafide.

Ungem foarte bine tava cu amestecul de ulei si unt, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Dupa ce punem prima foaie, o ungem bine si pe aceasta. Apoi ungem, pe rand, fiecare foaie pana terminam primul grup de foi. Dupa ce terminam cu primul grup de foi, imparastiem cat de cat uniform in tava jumatate din cantitatea de stafide (scurse in prealabil de apa). Apoi, cu ajutorul unui polonic, punem jumatate din crema de iaurt.

Peste crema punem al doilea grup de foi, continuand sa le ungem foarte bine pe fiecare in parte. Punem restul de stafide si restul de crema, dar (IMPORTANT!) pastram un polonic – poate doua?, depinde de polonic – pentru a-l pune la final peste placinta.

Punem si ultimul grup de foi, ungand foarte bine fiecare foaie cu amestecul de ulei si unt. Peste ultima foaie punem crema de iaurt pastrata, pe care o vom intinde pe toata suprafata placintei.

Punem placinta in cuptorul preincalzit la 180° C (sau, daca nu aveti cuptor cu afisaj electronic, preincalziti puternic cuptorul, apoi il dati la foc mediu), pentru aproximativ 40 de minute. Nu va faceti probleme daca stratul de foi de deasupra se va umfla, e normal. El va reveni la pozitia initiala odata ce placinta se va fi racit complet ;)

Pofta buna!

 

RECOMANDAREA BUNICII: APARATUL PENTRU CLATITE DE LA RUSSELL HOBBS

 

RECOMANDAREA BUNICII: PRODUSELE Kfea