Retetele Bunicii .ro Retetele Bunicii .ro

Cozonac cu mac

Cozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli ungurescCozonac cu mac - baigli unguresc

Cozonacul acesta a fost preparat de catre Mada dupa o reteta din revista „Libertatea pentru femei – Retete”, dar stiam de el de la tanti Teri (vecina de palier a parintilor Madalinei). Cum Madalinei ii plac foarte mult cozonacii acestia, am decis sa-i preparam pentru masa de Craciun (mai sunt denumiti si baigli unguresc; habar n-aveam ca asa se numesc pana ce n-am vazut reteta in revista happy ).

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 100 g unt
  • 100 g margarina topita
  • 2 oua
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita rasa cu sare
  • 100 g zahar
  • 200 g mac pisat
  • esenta de rom

Mod de preparare

Prima data se pregateste maiaua de drojdie: drojdia se framanta si se topeste in 50 ml de lapte caldut. 50 g de zahar se pun la fiert in 150 ml de lapte, la foc mic. Se adauga macul si 50 g unt. Se lasa sa fiarba circa 5 minute, amestecand pentru a nu se lipi. Se adauga esenta de rom, iar apoi se lasa la racit.

Faina se pune pe masa si se face o gropita in mijloc. Se toarne in gropita maiaua de drojdie facuta anterior, 250 ml lapte si sarea. Se framanta un aluat consistent, adaugand treptat restul de unt si margarina (topite in prealabil). Cand aluatul nu se mai lipeste, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o jumatate de ora.

Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt. Aluatul se imparte in 3-6 parti egale (depinde de cat de mari vreti sa iasa si de cat de mare este tava cuptorului vostru). Se intind foi dreptunghiulare, peste care se intinde uniform cate un strat de umplutura de mac.

Se ruleaza foile si se aseaza in tava, una langa alta, lasand spatiu intre ele, pentru a nu se lipi in timpul coacerii. Se ung din belsug cu ou batut. Se introduce tava la cuptor timp de 30-45 de minute si se lasa la copt pana ce capata o nuanta aramie.


RECOMANDAREA BUNICII

 

Cozonacul acesta a fost preparat de catre Mada dupa o reteta din revista "Libertatea pentru femei - Retete", dar stiam de el de la tanti Teri (vecina de palier a parintilor Madalinei). Cum Madalinei ii plac foarte mult cozonacii acestia, am decis sa-i preparam pentru masa de Craciun (mai sunt denumiti si baigli unguresc ; habar n-aveam ca asa se numesc pana ce n-am vazut reteta in revista :) ). Ingrediente 1 kg faina 100 g unt 100 g margarina topita 2 oua 50 g drojdie 500 ml lapte 1 lingurita rasa cu sare 100 g zahar 200 g mac pisat esenta de rom Mod de preparare Prima data se pregateste maiaua de drojdie: drojdia se framanta si se topeste in 50 ml de lapte caldut. 50 g de zahar se pun la fiert in 150 ml de lapte, la foc mic. Se adauga macul si 50 g unt. Se lasa sa fiarba circa 5 minute, amestecand pentru a nu se lipi. Se adauga esenta de rom, iar apoi se lasa la racit. Faina se pune pe masa si se face o gropita in mijloc. Se toarne in gropita maiaua de drojdie facuta anterior, 250 ml lapte si sarea. Se framanta un aluat consistent, adaugand treptat restul de unt si margarina (topite in prealabil). Cand aluatul nu se mai lipeste, se acopera cu un servet si se lasa la crescut o jumatate de ora. Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt. Aluatul se imparte in 3-6 parti egale (depinde de cat de mari vreti sa iasa si de cat de mare este tava cuptorului vostru). Se intind foi dreptunghiulare, peste care se intinde uniform cate un strat de umplutura de mac. Se ruleaza foile si se aseaza in tava, una langa alta, lasand spatiu intre ele, pentru a nu se lipi in timpul coacerii. Se ung din belsug cu ou batut. Se introduce tava la cuptor timp de 30-45 de minute si se lasa la copt pana ce capata o nuanta aramie.

De asemenea v-ar putea interesa

Comenteaza folosind Facebook ...

 

Comenteaza