Clatitele marocane (baghrir) se mai numesc si clatitele cu o 1000 de gauri. Asta datorita bulelor formate (din cauza prafului de copt si a bicarbonatului folosit), care in final se sparg si se coc, ramanand doar niste gauri.
Ingrediente
- 200 g de faina
- 200 g gris de grau
- 500 ml apa
- un ou
- o lingura de bicarbonat de sodiu
- un plic de praf de copt
- un plic de drojdie praf (7g)
- 2 plicuri de zahar vanilat
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
Mod de preparare
Intr-un bol amestecati (folosind mixerul, pana se omogenizeaza compozitia) faina, grisul, apa, oul, zaharul, zaharul vanilat, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Dupa ce s-au omogenizat, adaugati praful de copt si drojdia si amestecati pana sunt incorporate complet. Lasati la dospit timp de jumatate de ora, inainte de a incepe sa coaceti aluatul.
Pentru copt folositi o tigaie antiaderenta si ajustati compozitia pe care o puneti in tigaie in functie de marimea polonicului si a tigaii pe care o folositi, in asa fel incat compozitia sa nu ajunga pana la marginea tigaii. Pentru reusi acest lucru e important sa puneti aluatul in mijlocul tigaii si sa lasati aluatul sa se intinda singur, putand scutura tigaia, daca acest lucru va ajuta.
Coaceti la foc mediu clatita, pe o parte, pret de 15-20 de secunde. Practic, pana ce bulele formate initial se sparg si se coc. Desi se spune ca clatitele se coc pe o singura parte si se lasa la racit inainte sa se puna una peste alta (pentru a nu se lipi una de alta), noi am copt clatitele si pe partea cealalta, dar doar timp de 5 secunde. Numai bine pentru a nu se mai lipi una de alta ;)
In mod traditional, se servesc cu o mixtura de unt si miere, alaturi de ceai de menta. Noi am inlocuit mixtura cu un gem de caise (poate fi de orice fel va place) si ceaiul, cu laptele :) Pofta buna!