Tot gandindu-ma ce sa fac in seara asta de papa pentru „Piticot”-ul nostru, Maya, si uitandu-ma prin camara si prin frigider, am ajuns la concluzia ca o budinca de paste cu branza, la cuptor, ar fi o alegere potrivita. Este combinatia perfecta intre „ceva de mancare” si „ceva dulce” :)
Ingrediente
- 500 g paste (noi am folosit Fusilli Barilla, dat fiind faptul ca o cutie are chiar 500 g)
- 4 oua
- 300 g branza telemea
- 150 g zahar
- 150 g smantana (grasa)
- 100 g unt
- 50 g pesmet
- un praf de sare
Mod de preparare
Fierberea pastelor este partea cea mai simpla. Punem la foc o cratita cu apa si un praf de sare, adaugam pastele in momentul in care apa incepe sa fiarba si le lasam la fiert exact atat cat scrie pe ambalajul pastelor (in cazul Fusilli Barilla, 11 minute). Scoatem din cratita pastele fierte, le trecem printr-un jet de apa rece, apoi le lasam circa 10 minute in apa (pentru a se umfla ;) ). Dupa cele 10 minute le scurgem si le amestecam cu ouale, smantana, zaharul si branza telemea rasa (in cazul in care branza este prea moale pentru a putea fi data pe razatoare, atunci o maruntim putin, strivind-o cu o furculita).
IMPORTANT: pentru ca pastele care raman mereu deasupra sa nu se arda sau sa nu devina foarte crocante, noi am folosit un vas de Jena, MUSAI cu capac (ca idee, pentru a va da seama de capacitatea vasului, acesta are 28 cm lungime, 18 cm latime si 7 cm inaltime). Daca nu aveti un vas de Jena, puteti, de asemenea, sa folositi si o folie de aluminiu (gaurita din loc in loc cu o scobitoare), deasupra tavii/vasului pe care o/il folositi, pe care o veti indeparta in ultimele 5 minute ale coacerii.
Ungem cu unt vasul, presaram apoi pesmet in vas, incercand sa acoperim si marginile vasului (nu trebuie sa folosim tot untul, ci doar atat cat este nevoie pentru a unge tava; la fel, nu e musai sa folosim tot pesmetul, ci doar cat ne trebuie pentru a acoperi uniform, pe interior, vasul). Punem compozitia de paste cu branza in vasul de Jena si le presam putin, pentru a se aseza uniform, apoi taiem in bucatele untul ramas si le asezam deasupra pastelor.
Incingem bine cuptorul, apoi introducem vasul cu paste la cuptor si le coacem la foc mic timp de aproximativ o jumatate de ora (adica pana atunci cand vedem ca au capatat o margine aurie, nu mai mult; doar pe margine, nu si deasupra).
Se lasa un pic la racit, apoi se pot servi fie simple, fie cu zahar (daca va plac si mai dulci decat sunt), fie cu smantana sau iaurt.