Print Friendly, PDF & Email
Caciula lui GugutaCaciula lui GugutaCaciula lui GugutaCaciula lui GugutaCaciula lui GugutaCaciula lui GugutaCaciula lui Guguta

Ideea de a gati Caciula lui Guguta ne-a venit saptamana trecuta, cand am mancat acest desert la „La Placinte”, la Universitate. Caciula lui Guguta e un desert din Republica Moldova inspirat de cartea lui Spiridon Vangheli, Ispravile lui Guguta. Aceasta este varianta cu clatite, care e simplu de facut, dar mai exista si varianta cu aluat framantat, care e un pic mai migaloasa.

Ingrediente

Pentru clatite

  • 250 g faina
  • 550 ml lapte
  • 3 oua
  • 40 ml ulei
  • un praf de sare

Pentru sosul de vanilie

  • 6 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon (sau o pastaie de vanilie, sau o lingura extract de vanilie)
  • un praf de sare

Pentru Caciula lui Guguta

  • cate 3 clatite / portie (depinde doar de voi cate portii vreti sa faceti)
  • sosul de vanilie
  • fulgi de ciocolata
  • visine fara samburi (proaspete, din compot sau visine congelate)

Mod de preparare

Pentru clatite

Punem ouale intr-un vas, adaugam sarea si amestecam pana se omogenizeaza. Cernem faina si o adaugam treptat in vas, cate 2-3 linguri deodata. Amestecam foarte bine. Daca la inceput observam prezenta unor mici cocoloase in aluatul de clatite, acest lucru se va regla pe parcurs ce adaugam faina.

Amestecam laptele la temperatura camerei cu uleiul (facem acest lucru ca sa impiedicam formarea cocoloaselor din aluatul de clatite). Cand aluatul incepe sa capete consistenta, adaugam cate 50-60 ml din mixul de lapte si ulei. Amestecam pana cand aluatul devine din nou fluid. Continuam, adaugand alternativ faina si lapte, si amestecam bine dupa fiecare portie adaugata aluatului.

Incalzim, la foc mediu, o tigaie si o ungem cu foarte putin ulei (am folosit o tigaie antiaderenta pe care am sters-o cu un pic de ulei DOAR la prima clatita). Punem un polonic de aluat de clatite in tigaia incinsa. Apoi coacem clatitele in tigaia incinsa. Timpul de coacere este de cate un minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe o farfurie.

Pentru sosul de vanilie

Se pune laptele la incalzit, impreuna cu 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon (de aici si aspectul ciocolatiu al compozitiei din imagine). Laptele trebuie sa ajunga aproape de punctul de fierbere, dar aveti grija sa nu dea in foc!

Peste cele 6 galbenusuri am pus zaharul si sarea si le-am mixat vreo 4-5 minute cu robotul. Am obtinut o crema spumoasa si aerata. Apoi am turnat in suvita laptele fierbinte peste aceste crema din galbenusuri si am mixat totul la viteza mica (aveti grija ca stropeste!).

Am transferat compozitia la Bain Marie. Am incalzit sosul la foc mic (amestecand constant cu telul) pana ce a inceput sa se ingroase usor. Mare atentie, ca sa nu-l transformati in omleta! Per ansamblu dureaza cateva minute aceasta etapa de incalzire a sosului. Se opreste fierberea si imediat se strecoara sosul (pentru a indeparta pastaia de vanilie, in cazul in care ati folosit), nu se lasa in vasul fierbinte deoarece procesul de incalzire ar continua.

Mod de asamblare Caciula lui Guguta

Clatitele le-am umplut cu visine fara samburi, din compot (se pot umple si cu visine congelate, pe care le puneti putin pe foc, impreuna cu o lingura de zahar brun, ca sa-si lase zeama).

Pentru o portie de Caciula lui Guguta am folosit 3 clatite, iar fiecare clatita am taiat-o in jumatate. Am pus 3 jumatati jos, peste ele 2 jumatati, iar in varf o jumatate, astfel incat sa obtinem un fel de piramida.

Deasupra am turnat sosul de vanilie, am ornamentat cu fulgi de ciocolata si le-am mancat cu pofta :)

Reteta Video

Căciula / cușma lui Guguță (rețetă moldovenească) - Rețetele Bunicii

 

RECOMANDAREA BUNICII: APARATUL PENTRU CLATITE DE LA RUSSELL HOBBS

 

RECOMANDAREA BUNICII: PRODUSELE Kfea