gogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gauragogosi cu gaura

Ingrediente

  • 560 g faina
  • 80 g zahar
  • o lingurita de sare
  • jumatate de lingurita de nucsoara
  • 2 oua
  • 240 ml lapte
  • 80 g unt
  • 14 g drojdie uscata

Mod de preparare

Amestecam intr-un bol mare nucsoara, zaharul si sarea in faina (cernuta in prealabil pentru a se aerisi).

Amestecam bine (separat de amestecul cu faina) laptele, ouale si untul topit (apoi racit) cu drojdia uscata. Turnam continutul rezultat peste amestecul anterior. Apoi amestecam totul bine, dar cu atentie, fiindca aluatul rezultat va fi unul foarte lipicios. Asa trebuie sa fie, nu adaugati (din instinct) faina!

Scoatem aluatul din bol si il framantam cu mana timp de 10 minute (pentru a va usura munca adaugati doar un pic de ulei pe masa de lucru; chiar si asa, in cele din urma el tot vi se va lipi de maini). Dupa framantare punem aluatul intr-un bol uns cu foarte putin ulei si cu un capac (fie un stergar, fie folie alimentara) deasupra. Il lasam sa creasca timp de 2 ore, pana isi dubleaza marimea. Dupa cele 2 ore aluatul nu va mai fi la fel de lipicios si va putea fi manevrat mai usor.

Scoatem aluatul crescut, presaram un pic de faina pe masa de lucru si intindem coca pana ce aceasta are o grosime de aproximativ 1 cm. Nu stiu daca la noi se gaseste ustensila pentru taierea lor (da, exista asa ceva!), insa pentru taierea gogosilor cu gaura eu am folosit o cana cu gura larga si un pahar mic, dintre acelea folosite pentru tuica sau lichor. Am taiat prima data cu cana apoi imediat, in interiorul suprafetei taiate, cu paharul mic. Dupa prima tura de taiat, amestecam aluatul ramas si facem alte gogosi, pana cand aluatul e insuficient pentru o noua gogoasa. In functie de marimea canii / paharului vor iesi 25-30 de gogosi cu gaura. Lasam aluatul astfel taiat pret de 15-20 de minute pentru ca gogosile cu gaura sa mai creasca.

Prajim gogosile cu gaura pe ambele parti intr-o baie de ulei (eu am folosit un wok in care am pus 1 l de ulei) LA FOC MINIM. Cand acestea devin aurii spre aramii, le scoatem. Se pot servi ca atare, glazurate sau presarate cu zahar pudra.

Pofta buna!

PS: M-am tot gandit cum sa denumesc aceasta reteta, fiindca pana la urma tot gogosi sunt!, si asa am ajuns la titlu :)

 

RECOMANDAREA BUNICII: APARATUL PENTRU CLATITE DE LA RUSSELL HOBBS

 

RECOMANDAREA BUNICII: PRODUSELE Kfea