Musaca de cartofi cu carne tocata si sos de rosii este o mancare clasica, simpla si gustoasa. Cum se face musacaua de cartofi? Musacaua este facuta dupa reteta mamei lui Alex si este foarte gustoasa.
Musacaua are origini arabesti si a sosit in Balcani pe filiera greceasca. Traditional, aceasta musaca cu cartofi se prepara cu carne de miel sau vita, dar sunt frecvente si variantele cu carne de porc. Noi am folosit doar carne de porc. O musaca de cartofi presupune straturi de rondele de cartofi (noi nu ii fierbem inainte), alternand cu straturi de carne tocata prajita cu ceapa si condimente.
Ingrediente
- 1 kg de cartofi
- 1 kg de carne tocata de porc (sau amestec, din ce carne va place, dar fara cea de pasare)
- o ceapa mare
- un morcov
- un ardei gras
- 50 ml ulei
- 50 g pasta de rosii concentrata
- o legatura patrunjel
- o legatura marar
- 500 ml apa
- 3 oua
- 100 g smantana
- 150 g mozzarella
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Toci marunt ceapa, morcovul si ardeiul gras si le calesti in uleiul incins, pana se inmoaie. Apoi adaugi carnea tocata si o amesteci foarte bine cu legumele. Pui sare si piper, dupa gustul tau,
Se caleste / prajeste amestecul pana ce carnea devine albicioasa. Cand carnea isi schimba culoarea se adauga pasta de rosii si o cana cu apa. Se amesteca din cand in cand si se lasa la foc mic pana ce scade sosul aproape complet. Se adauga patrunjelul si mararul tocate marunt. Se ia de pe foc si se lasa pentru a se racori un pic.
Intr-o alta cratita se pun o treime din cartofii taiati rondele (de aproximativ 5 mm), apoi jumatate din amestecul de carne, din nou cartofi, carne si, la final, deasupra, ultimul strat de cartofi. Se pune apoi apa cat cuprinde, pana ce aceasta depaseste ultimul rand de cartofi.
Se pune cratita in cuptorul preincalzit la 180° si se lasa pana scade apa. Cand apa a scazut aproape complet, se face un amestec din oua, smantana si mozzarella si se toarna in cratita. Se da la cuptor pana ce se rumeneste.
Se poate servi cu smanatana, cu iaurt sau avand alaturi muraturi.