Retetele Bunicii .ro Retetele Bunicii .ro

Marmelada de gutui

marmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutui

Reteta aceasta, pentru marmelada de gutui, este extrem de simpla. Nu dureaza mai mult de o ora, dar rezultatul este excelent!

Ingrediente

  • 2,5 kg gutui
  • o pastaie de vanilie
  • 700 g zahar
  • coaja de lamaie
  • (optional – nuci/migdale)

Mod de preparare

Spala gutuile si curata-le de coaja si de cotoare. Taie-le cubulete si, pana sunt gata toate, pune-le intr-un vas cu apa rece, pentru a nu isi schimba culoarea.

Pune apoi fructele scurse intr-o cratita cu fund mai gros si gura cat mai larga. Toarna deasupra apa rece cat sa acoperi cubuletele, batonul de vanilie crestat si coaja de la o jumatate de lamaie.

Pune pe foc si da deoparte numai atunci cand furculita patrunde bine in gutui, semn ca fructele s-au fiert. Scoate vanilia si paseaza gutuile pana le transformi intr-un piure foarte fin.

Cantareste pasta obtinuta si adauga zahar tos cat jumatate din cantitatea pastei (daca ai obtinut 1,4 kg pasta de gutui => adaugi 700 g de zahar), apoi pune pe foc mic intr-o cratita cu gura larga si fund gros (sau poti aseza cratita pe o tabla, pentru ca sa nu se prinda marmelada).

Amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si lasa sa fiarba pe foc mic vreme indelungata, pana cand pasta se ingroasa destul de mult, fiindu-ti din ce in ce mai greu s-o amesteci. Neaparat amestecati din canc in cand, pentru a nu se prinde.

Unge o tava cu unt, asaza din loc in loc jumatati de nuca (sau migadele curatate) si toarna deasupra marmelada de gutui. Niveleaza usor si da la cuptorul incins pentru o ora, sa se deshidrateze mai bine.

Lasa sa se raceasca si apoi portioneaz-o sau infoliaz-o in hartie marmelada de gutui si pune-o la rece. Apoi se poate servi ca atare, intre doi biscuiti sau pe paine (cu lapte, ceai etc).


RECOMANDAREA BUNICII

 

Reteta aceasta, pentru marmelada de gutui, este extrem de simpla. Nu dureaza mai mult de o ora, dar rezultatul este excelent! Ingrediente 2,5 kg gutui o pastaie de vanilie 700 g zahar coaja de lamaie (optional - nuci/migdale) Mod de preparare Spala gutuile si curata-le de coaja si de cotoare. Taie-le cubulete si, pana sunt gata toate, pune-le intr-un vas cu apa rece, pentru a nu isi schimba culoarea. Pune apoi fructele scurse intr-o cratita cu fund mai gros si gura cat mai larga. Toarna deasupra apa rece cat sa acoperi cubuletele, batonul de vanilie crestat si coaja de la o jumatate de lamaie. Pune pe foc si da deoparte numai atunci cand furculita patrunde bine in gutui, semn ca fructele s-au fiert. Scoate vanilia si paseaza gutuile pana le transformi intr-un piure foarte fin. Cantareste pasta obtinuta si adauga zahar tos cat jumatate din cantitatea pastei (daca ai obtinut 1,4 kg pasta de gutui => adaugi 700 g de zahar), apoi pune pe foc mic intr-o cratita cu gura larga si fund gros (sau poti aseza cratita pe o tabla, pentru ca sa nu se prinda marmelada). Amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si lasa sa fiarba pe foc mic vreme indelungata, pana cand pasta se ingroasa destul de mult, fiindu-ti din ce in ce mai greu s-o amesteci. Neaparat amestecati din canc in cand, pentru a nu se prinde. Unge o tava cu unt, asaza din loc in loc jumatati de nuca (sau migadele curatate) si toarna deasupra marmelada de gutui. Niveleaza usor si da la cuptorul incins pentru o ora, sa se deshidrateze mai bine. Lasa sa se raceasca si apoi portioneaz-o sau infoliaz-o in hartie marmelada de gutui si pune-o la rece. Apoi se poate servi ca atare, intre doi biscuiti sau pe paine (cu lapte, ceai etc).

Comenteaza folosind Facebook ...

 

Comenteaza