Print Friendly, PDF & Email
marmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutuimarmelada de gutui

Reteta aceasta, pentru marmelada de gutui, este extrem de simpla. Nu dureaza mai mult de o ora, dar rezultatul este excelent!

Ingrediente

  • 2,5 kg gutui
  • o pastaie de vanilie
  • 700 g zahar
  • coaja de lamaie
  • (optional – nuci/migdale)

Mod de preparare

Spala gutuile si curata-le de coaja si de cotoare. Taie-le cubulete si, pana sunt gata toate, pune-le intr-un vas cu apa rece, pentru a nu isi schimba culoarea.

Pune apoi fructele scurse intr-o cratita cu fund mai gros si gura cat mai larga. Toarna deasupra apa rece cat sa acoperi cubuletele, batonul de vanilie crestat si coaja de la o jumatate de lamaie.

Pune pe foc si da deoparte numai atunci cand furculita patrunde bine in gutui, semn ca fructele s-au fiert. Scoate vanilia si paseaza gutuile pana le transformi intr-un piure foarte fin.

Cantareste pasta obtinuta si adauga zahar tos cat jumatate din cantitatea pastei (daca ai obtinut 1,4 kg pasta de gutui => adaugi 700 g de zahar), apoi pune pe foc mic intr-o cratita cu gura larga si fund gros (sau poti aseza cratita pe o tabla, pentru ca sa nu se prinda marmelada).

Amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul si lasa sa fiarba pe foc mic vreme indelungata, pana cand pasta se ingroasa destul de mult, fiindu-ti din ce in ce mai greu s-o amesteci. Neaparat amestecati din canc in cand, pentru a nu se prinde.

Unge o tava cu unt, asaza din loc in loc jumatati de nuca (sau migadele curatate) si toarna deasupra marmelada de gutui. Niveleaza usor si da la cuptorul incins pentru o ora, sa se deshidrateze mai bine.

Lasa sa se raceasca si apoi portioneaz-o sau infoliaz-o in hartie marmelada de gutui si pune-o la rece. Apoi se poate servi ca atare, intre doi biscuiti sau pe paine (cu lapte, ceai etc).

 

RECOMANDAREA BUNICII: APARATUL PENTRU CLATITE DE LA RUSSELL HOBBS

 

RECOMANDAREA BUNICII: PRODUSELE Kfea