De vreo cateva luni il tot bat pe Alex la cap sa faca niste ciocolata de casa. Aseara, dupa ce a plecat de la munca (pe la 23:00 :) ), sotiorul meu drag a intrat in Cristim, a cumparat ingredientele si m-am trezit dimineata cu minunatiile acestea de napolitane umplute cu ciocolata de casa in frigider!
(Completarea lui Alex: totul a pornit de la un tweet si o poza :) )
Ingrediente
- 450 g de zahar
- un plic de zahar vanilinat
- 150 ml de apa
- 150 g de unt cu 80% grasime
- 75 g de cacao neagra (atat am folosit noi, dar merge pana la 100-150 de grame)
- 500 g de lapte praf
- 10 ml esenta de rom
- 100 g stafide (puteti pune si biscuiti / nuci / migdale / alune pisate)
Mod de preparare
Reteta pentru ciocolata de casa e foarte simpla!
Zaharul, zaharul vanilinat si apa se pun, intr-o oala, la fiert.
Detaliul care conteaza CEL MAI MULT pentru reusita acestei retete: mare atentie la sirop! Cu cat siropul va fi mai legat, cu atat ciocolata va fi mai densa (se ia o picatura intre aratator si degetul mare si, daca atunci cand se despart degetele se formeaza o pelicula de la un deget la altul, inseamna ca siropul e legat OK).
Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul.
Intr-un castron mare si incapator se amesteca si se omogenizeaza laptele praf cu toata cantitatea de cacao.
Se raceste siropul cu unt atat cat sa se poata lucra cu el (40-45 de grade Celsius) si se toarna peste amestecul lapte praf / cacao. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat. Nu asteptati racirea completa a siropului, altfel el se va solidifica si nu veti mai putea framanta.
Masa de ciocolata bine framantata si calduta inca se pune intre doua straturi de napolitana (se poate modela si sub forma de bile, se poate aseza si simpla intr-o tava si se niveleaza etc).
Se lasa sa se raceasca apoi se baga la frigider pret de o ora si se portioneaza/orneaza dupa plac.