Retetele Bunicii .ro Retetele Bunicii .ro

Placinta cu branza dulce si stafide

placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide placinta cu branza dulce si stafide

O reteta simpla si ieftina, pentru placinta cu branza dulce, „culeasa” de la mama lui Alex. De retinut: foaia nu se intareste, chiar daca farfuria ramane neacoperita 2-3 zile.

Ingrediente

Pentru aluat

  • 450-500 g de faina
  • o cana cu apa fierbinte
  • o cana cu ulei
  • un praf de sare
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu (stins in prealabil in otet)
  • (optional: zahar pudra sau frisca, la final)

Pentru compozitie

Mod de preparare

Inainte de orice, puneti hartie de copt in tava de la cuptor.
Tot acum ar fi bine sa puneti si stafidele, impreuna cu apa si esenta de rom, intr-un vas pentru a se umfla si a capata gust de rom.

Se amesteca pentru inceput faina cu apa fierbinte, lingurita de bicarbonat de sodiu (stins in prealabil in otet) si un praf de sare, dupa care lasam sa treaca 5 minute pentru ca aluatul sa se raceasca. Apoi se adauga treptat uleiul si se framanta pana cand se obtine o coca destul de moale, dar ferma. Daca mai este cazul, puteti sa mai adaugati un pic de faina.

Aluatul astfel obtinut se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde pe masa, in asa fel incat sa se obtina cate o foaie la fel de mare cat tava de la cuptor.

Ingredientele pentru compozitie (adica branza dulce, stafidele scoase din rom, zaharul vanilinat si ouale) se amesteca bine si apoi se toarna peste prima foaie.
Aveti grija cand intindeti foaia de dedesubt! Lasati un pic de margine, pentru ca astfel compozitia sa nu iasa cumva din tava.

Dupa ce punem compozitia rulam cea de a doua foaie, pe care o punem peste compozitie, avand grija sa impaturim/impreunam bine aluatul pe margini.
Se lasa la copt timp de aproximativ o ora, la foc mic, in cuptorul incalzit in prealabil.

Verificati din cand in cand consistenta aluatului, cu o scobitoare, infigand-o in placinta. In functie de cum coace cuptorul, timpul poate fi prea lung si atunci placinta se va arde. Daca atunci cand scoateti scobitoarea aceasta are aluat pe ea, inseamna ca aluatul nu e copt si mai trebuie lasat la cuptor.

Dupa ce se scoate de la cuptor, inainte de a fi pudrata, placinta cu branza dulce si stafide se lasa circa 1/2 de ora afara pentru a se raci cat de cat.


RECOMANDAREA BUNICII

 

            O reteta simpla si ieftina, pentru placinta cu branza dulce , "culeasa" de la mama lui Alex. De retinut: foaia nu se intareste, chiar daca farfuria ramane neacoperita 2-3 zile. Ingrediente Pentru aluat 450-500 g de faina o cana cu apa fierbinte o cana cu ulei un praf de sare o lingurita de bicarbonat de sodiu (stins in prealabil in otet) (optional: zahar pudra sau frisca, la final) Pentru compozitie 1 kg de branza dulce 150 g de stafide 4 oua 100 g zahar 1 zahar vanilinat esenta de rom Mod de preparare Inainte de orice, puneti hartie de copt in tava de la cuptor. Tot acum ar fi bine sa puneti si stafidele, impreuna cu apa si esenta de rom, intr-un vas pentru a se umfla si a capata gust de rom. Se amesteca pentru inceput faina cu apa fierbinte, lingurita de bicarbonat de sodiu (stins in prealabil in otet) si un praf de sare, dupa care lasam sa treaca 5 minute pentru ca aluatul sa se raceasca. Apoi se adauga treptat uleiul si se framanta pana cand se obtine o coca destul de moale, dar ferma. Daca mai este cazul, puteti sa mai adaugati un pic de faina. Aluatul astfel obtinut se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde pe masa, in asa fel incat sa se obtina cate o foaie la fel de mare cat tava de la cuptor. Ingredientele pentru compozitie (adica branza dulce, stafidele scoase din rom, zaharul vanilinat si ouale) se amesteca bine si apoi se toarna peste prima foaie. Aveti grija cand intindeti foaia de dedesubt! Lasati un pic de margine, pentru ca astfel compozitia sa nu iasa cumva din tava. Dupa ce punem compozitia rulam cea de a doua foaie, pe care o punem peste compozitie, avand grija sa impaturim/impreunam bine aluatul pe margini. Se lasa la copt timp de aproximativ o ora, la foc mic, in cuptorul incalzit in prealabil. Verificati din cand in cand consistenta aluatului, cu o scobitoare, infigand-o in placinta. In functie de cum coace cuptorul, timpul poate fi prea lung si atunci placinta se va arde. Daca atunci cand scoateti scobitoarea aceasta are aluat pe ea, inseamna ca aluatul nu e copt si mai trebuie lasat la cuptor. Dupa ce se scoate de la cuptor, inainte de a fi pudrata, placinta cu branza dulce si stafide se lasa circa 1/2 de ora afara pentru a se raci cat de cat.

Comenteaza folosind Facebook ...

 

... sau formularul clasic

2 de comentarii la reteta “Placinta cu branza dulce si stafide”

  1. Ana a spus:

    Care apa se pune peste stafide?

  2. Retetele Bunicii a spus:

    Cea de la robinet.

Comenteaza