Reteta tortului cu mere o are Alex de la mama lui. Este atat de bun, incat se mananca aproape tot la o masa :)
Ingrediente
- 5 oua
- 10 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 150 g unt
- 1/2 kg de mere
- un praf de copt
- un zahar vanilinat
- o esenta de rom
- un praf de sare
Mod de preparare
Se bat spuma albusurile impreuna cu 5 linguri de zahar, zaharul vanilinat, un praf de sare si esenta de rom, pana ce amestecul se intareste. Se adauga galbenusurile de la oua, unul cate unul, in timp ce continuam sa batem amestecul.
Se adauga faina, de fiecare data cate o lingura, amestecand incet cu o lingura de lemn, astfel incat amestecul sa nu se lase. La final se adauga praful de copt, amestecand la fel, incet.
Se unge o cratita rotunda cu untul si se presara 5 linguri de zahar pe fundul cratitei. Se curata merele, se scot cotoarele si se taie merele in in felii. Apoi se pun pe fundul cratitei, ingramadite, dupa care se baga cratita in cuptorul incins, timp de 10-15 min, pana cand zaharul si untul se topesc si se lasa zeama din mere si ele cevin usor spongioase.
IN ACEST MOMENT SE VARSA ZEAMA REZULTATA (DE LA MERE SI DE LA UNT) SI SE TOARNA ALUATUL!
Se pune cratita din nou in cuptor, timp de 25-30 de minute, pana cand aluatul de la suprafata cratitei este aramiu.
Se scoate cratita din cuptor si se lasa pana ce se raceste. Se trece apoi, cu un cutit lat, intre tort si marginea cratitei astfel incat sa nu taiem tortul. Se pune o farfurie (un pic mai mare decat cratita) deasupra cratitei si se rastoarna tortul pe farfurie, intoarcand ansamblul cu o miscare brusca, astfel incat tortul sa ramana compact.
Se poate orna cu o glazura de ciocolata (se pun la topit, la bain-marie, 150 g ciocolata + 3 linguri de ulei si se prepara o glazura simpla) sau cu frisca rezultata din frisca lichida.