Retetele Bunicii .ro Retetele Bunicii .ro

Prajitura Diplomat

prajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomatprajitura diplomat

Reteta prajiturii diplomat este de fapt reteta tortului diplomat, diferenta fiind modul de prezentare. La prajitura folosim o tava de chec, la tort folosim o (ati ghicit!) forma de tort.

Ingrediente

  • 400 ml frisca
  • 200 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • un pliculet gelatina (7g)
  • un compot de piersici
  • 100 g piscoturi
  • un plic cu zahar vanilinat

Mod de preparare

Punem intr-un bol cele trei oua, adaugam 200 g de zahar si amestecam pana cand acesta se topeste.

Apoi turnam peste ele 200 ml de lapte, punem cratita la foc mic si amestecam des. Punem la foc compozitia prajiturii diplomat doar pentru a fi siguri ca ouale nu raman crude, deci NU pentru ca va trebui sa se ingroase. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca acesta compozitie se poate transforma foarte usor intr-un fel de omleta, daca focul este puternic. In cazul in care nu aveti experienta in bucatarie (asa cum suntem si noi), cel mai bine este sa apelati la bain-marie, adica sa nu puneti cratita direct pe foc, ci intr-o alta cratita cu apa.

Dupa aproximativ 10-15 minute, adica dupa ce compozitia prajiturii diplomat isi schimba putin consistenta, o luam de pe foc si o lasam putin la racit (nu trebuie sa se raceasca de tot, dar nu trebuie sa fie fierbinte), apoi adaugam un pliculet de gelatina hidratata in prealabil (amestecata cu putina apa, conform instructiunilor de pe ambalaj) si amestecam foarte bine.

Batem spuma 400 ml de frisca lichida. Oprim un sfert din frisca pentru decor, iar peste restul adaugam compozitia racita complet (aflata la temperatura camerei).

Tapetam o tava de cozonac (de 40 de centimetri, in lungime) cu folie alimentara, asezam uniform pe fundul ei un strat de bucatele de piersica din compot (scurse foarte bine de zeama!), apoi turnam peste ele compozitia prajiturii diplomat. Nivelam putin si introducem tava in frigider pentru 2 ore.

Scoatem tava de la frigider si insiropam putin piscoturile cu zeama compotului de piersica. Aveti grija sa nu le lasati prea mult, altfel piscoturile se vor sfarama.

Acoperim prajitura cu un strat de piscoturi si reintroducem tava in frigider peste noapte. La final, rasturnam prajitura diplomat pe un platou (asezand platoul deasupra tavii, apoi intoarcand cu o miscare brusca) si o imbracam si ornam cu frisca pastrata mai devreme.

La final, o recomandare: NU folositi frisca la plic / tub. Prajitura diplomat preparata cu frisca „adevarata” (din smantana) nu se compara cu cel la care se foloseste frisca la plic / tub.


RECOMANDAREA BUNICII

 

Reteta prajiturii diplomat este de fapt reteta tortului diplomat, diferenta fiind modul de prezentare. La prajitura folosim o tava de chec, la tort folosim o (ati ghicit!) forma de tort. Ingrediente 400 ml frisca 200 ml lapte 200 g zahar 3 oua un pliculet gelatina (7g) un compot de piersici 100 g piscoturi un plic cu zahar vanilinat Mod de preparare Punem intr-un bol cele trei oua, adaugam 200 g de zahar si amestecam pana cand acesta se topeste. Apoi turnam peste ele 200 ml de lapte, punem cratita la foc mic si amestecam des. Punem la foc compozitia prajiturii diplomat doar pentru a fi siguri ca ouale nu raman crude, deci NU pentru ca va trebui sa se ingroase. Trebuie sa avem mare grija, pentru ca acesta compozitie se poate transforma foarte usor intr-un fel de omleta, daca focul este puternic. In cazul in care nu aveti experienta in bucatarie (asa cum suntem si noi), cel mai bine este sa apelati la bain-marie, adica sa nu puneti cratita direct pe foc, ci intr-o alta cratita cu apa. Dupa aproximativ 10-15 minute, adica dupa ce compozitia prajiturii diplomat isi schimba putin consistenta, o luam de pe foc si o lasam putin la racit (nu trebuie sa se raceasca de tot, dar nu trebuie sa fie fierbinte), apoi adaugam un pliculet de gelatina hidratata in prealabil (amestecata cu putina apa, conform instructiunilor de pe ambalaj) si amestecam foarte bine. Batem spuma 400 ml de frisca lichida. Oprim un sfert din frisca pentru decor, iar peste restul adaugam compozitia racita complet (aflata la temperatura camerei). Tapetam o tava de cozonac (de 40 de centimetri, in lungime) cu folie alimentara, asezam uniform pe fundul ei un strat de bucatele de piersica din compot (scurse foarte bine de zeama!), apoi turnam peste ele compozitia prajiturii diplomat. Nivelam putin si introducem tava in frigider pentru 2 ore. Scoatem tava de la frigider si insiropam putin piscoturile cu zeama compotului de piersica. Aveti grija sa nu le lasati prea mult, altfel piscoturile se vor sfarama. Acoperim prajitura cu un strat de piscoturi si reintroducem tava in frigider peste noapte. La final, rasturnam prajitura diplomat pe un platou (asezand platoul deasupra tavii, apoi intoarcand cu o miscare brusca) si o imbracam si ornam cu frisca pastrata mai devreme. La final, o recomandare: NU folositi frisca la plic / tub. Prajitura diplomat preparata cu frisca "adevarata" (din smantana) nu se compara cu cel la care se foloseste frisca la plic / tub.

Comenteaza folosind Facebook ...

 

Comenteaza