Cea mai la indemana mi s-a parut a fi reteta de ciorba de fasole cu ciolan afumat. Imi si place foarte mult si i-am vazut, si pe Mada, si pe mama, si pe socrul meu, Horia, cum au preparat-o de atatea ori (de cand e plecata Mada in Spania, de ~ 2 luni, am fost nevoit, eu, Alex, sa gatesc si mancarici :D – pana acum am tot stat, ca burlacii ce-i drept, pe conserve, lapte, mezeluri etc). Iata ce a iesit :)
Ingrediente
- 2 cani cu fasole boabe
- 2 morcovi
- o radacina de patrunjel
- o ceapa
- o frunza de dafin
- 2 rosii
- 2 linguri cu bulion
- cimbru, sare, piper boabe (dupa gust)
- ciolan afumat dezosat (circa 500g)
Mod de preparare
Cu o seara inainte de a pregati papa am pus fasolea in apa pentru a se umfla (se spune ca e bine sa o pui cu cel putin 8 ore inainte de a o prepara).
Am scurs fasolea si am pus-o la fiert intr-o oala. Ai grija pe parcurs ce fierbe fasolea sa completezi cu apa atunci cand nivelul de lichid scade (trebuie NEAPARAT ca apa sa fie incalzita in prealabil intr-o alta oala).
Intr-o alta oala am pus ciolanul afumat la fiert si am curatat legumele (morcovi, patrunjel, ceapa) si le-am tocat: morcovii si patrunjelul in bucatele foarte mici si ceapa – pestisori. Apoi le-am adaugat si pe ele in oala cu ciolanul afumat si am pus si frunza de dafin. Cand ciolanul a fost gata l-am scos din zeama, dupa care am taiat carnea in bucati mai mici (depinde acum de fiecare cat de mari vrea sa lase bucatile de carne). Bucatelele de carne le-am pus apoi inapoi in zeama.
Dupa ce a fiert fasolea (este fiarta atunci cand bobul este moale) am scurs apa si am pus fasolea in oala cu ciolanul si zarzavaturile. Am lasat la foc potrivit vreo 5 minute, dupa care am adaugat rosiile taiate cubulete, sare, piper boabe si cimbru. Am mai lasat oala pe foc pret de inca 5 minute dupa care am adaugat cele 2 linguri de bulion (dizolvate in prealabil in 2-3 linguri din zeama de la ciorba).
Pac-pac si a fost gata ciorba de fasole cu ciolan afumat :) (nu va mai spun CAT DE MANDRU am fost cand am gustat-o si mi-a placut =)) ).