Folositi aceasta reteta atat ca un ghid pentru coacerea unui singur tip de legume, cum sunt cartofii sau napii, cat si pentru a face o delicioasa garnitura din radacinoase diverse. Serviti legumele alaturi de carne rosie sau de pasare la cuptor, dar retineti ca sunt minunate si alaturi de preparate vegetariene ori pe baza de peste.
Ingrediente
- 1 kg radacinoase – morcovi, cartofi, cartofi dulci, pastarnac, napi si gulii
- 225 g esalote sau cepe murate
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1/2 lingurita de sare marina grunjoasa
- o lingurita de piper negru, zdrobit
- cateva fire de cimbru proaspat
- cateva fire de rozmarin proaspat
- fire de cimbru sau de rozmarin, pentru ornat (optional)
Mod de preparare
Se incalzeste cuptorul la 220 °C. Se razuiesc sau se descojesc vegetalele, dupa caz. Se taie cartofii mai mari in jumatati sau in sferturi. Se taie morcovii si pastarnacul in jumatate, pe lungime, apoi din nou in jumatate, dar transversal. Se taie napii si guliile in bucati mari (aproximativ de aceleasi dimensiuni ca acelea de cartofi). Esalotele sau cepele mici pot ramane intregi.
Se pun toate legumele intr-o oala si se acopera cu apa clocotita. Se da din nou intr-un clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb radacinoasele incet, aproximativ 5-7 minute, pana ce sunt gatite partial – nu complet fragezite.
Se scurg vegetalele si se asaza intr-o tava de copt. Se ung cu ulei si se rasfira deasupra sarea si piperul. Se adauga verdeturile si se da la cuptor.
Se coc radacinoasele circa 30-35 de minute sau pana cand se rumenesc, devenind crocante la exterior si fragede in interior. Se intorc la jumatatea acestui interval de timp. Legumele coapte se servesc fierbinti, garnisite, daca doriti, cu fire de cimbru sau rozmarin.