Aceste chiftelute de naut cu orez, cu usturoi, ardei iute si mult coriandru proaspat, sunt o delicioasa alternativa aromata pentru orezul fiert sau piureul de cartofi. Merg bine alaturi de mancarea indiana si de alte mancaruri condimentate.
Ingrediente
- 100 g orez alb cu bob lung
- o lingura ulei de floarea-soarelui
- o ceapa mica tocata marunt
- un catel de usturoi pisat
- un ardei iute rosu – curatat de seminte si tocat marunt
- 2 rosii – curatate de coaja si de seminte, tocate foarte marunt
- o cutie naut, circa 410 g, scurs si spalat
- un galbenus de ou
- 3 linguri coriandru proaspat, tocat
- 1/2 lingurita paprika
- sare si piper
Mod de preparare
Se pune orezul intr-o oala, se adauga 240 ml apa si se da in clocot. Se acopera si se fierbe la foc foarte mic 10-15 minute, sau pana cand este fraged si a absorbit toata apa. Se ia oala de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute.
Se incalzeste cuptorul la 80 °C. Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si se caleste usor 5 minute, amestecand frecvent, pana se moaie. Se adauga usturoiul si ardeiul iute si se calesc inca 2 minute. Se ia tigaia de pe foc si se adauga rosiile tocate; se amesteca.
Se pune nautul intr-un castron si se sfarama, sau se proceseaza intr-un blender, pana se obtine un piure omogen. Se adauga mixtura de ceapa, orezul, galbenusul de ou, coriandrul si paprika si se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se amesteca bine. Se imparte mixtura in 12 portii egale si se modeleaza fiecare ca sa se obtina o chifteluta.
Se pun chiftelele pe o tava de copt unsa cu grasime si se coc 30 de minute, sau pana ce incep sa se rumeneasca, intorcandu-le cu grija la jumatatea intervalului. Se servesc fierbinti.